Erik W. Koritzinsky samlet fullt hus i historielaget.

Erik Wolff Koritzinsky holdt et interessant foredrag om sin familie – og spesielt faren – overlege Efraim Wolff Koritzinsky på møtet i Nordmøre Historielag på mandag 10. september. Han var overlege ved Kristiansund  sykehus, en person som satte sitt preg på byen, og mange av byens eldre har nok hørt om denne relativt frittalende personen og den svært dyktige legen.

Foredragsholderen veksla mellom det alvorlige og det morsomme og forsamlinga slo mange ganger opp latterdøra!

Koritzinskyfamilien har vært vant til at nær ingen skriver namnet deres riktig og han hadde hengt opp ei liste på veggen i Håndverkeren med godt over 1000 ulike skrivemåter!!

Efraim Wolff Koritzinsky gifta seg i 1933 med kristiansundsjenta Elisabeth Müller, enke etter Eivind Heide – datter av kjøpmann Brostrup Müller og kona Inga Bejer.

Han fikk jobb som leder ved sykehuset i Trondheim og de flytta dit. Foredragsholderen fortalte at de nazistiske myndighetene fant på en «vikarierende» beskyldning for å arrestere faren 1. desember 1941, for det passa seg ikke at en jøde hadde en slik framstående stilling i samfunnet. Grunnlaget for arrestasjonen var at han hadde hamstret B-såpe fra Goma Fabrikker, som svigerfaren eide! Den egentlige grunnen trodde Erik Koritzinsky – var at faren vant ei rettsak mot en tysker i Trondheim!

Faren havnet etterhvert på Falstad i Skogn, der fangene blei satt til hardt arbeide under dårlige forhold. Faren blei sjuk og døde like før fangeskipet «Donau», forlot Oslo med kurs for Tyskland med 532 jøder ombord, i slutten av september 1942.

Farens giftermål med en ikke-jøde, ble tatt ille opp av flere av hans søsken. Landstedet til familien Müller i Flatsetsundet var et sted barna oppholdt seg mye om somrene både under og etter krigen. Erik Koritzinsky var glad over at familien Sefland, som eier landstedet i dag, inviterte han til et gjensyn med stedet, sammen med lederen i Nordmøre Historielag.

Det var mange på møtet som ville hilse på foredragsholderen og mange fortalte om episoder de hadde hørt om faren, særlig som lege. Han hadde skrevet ei bok om faren og familien, som mange sikret seg.

Koritzinsky blei takket av leder Sverre Jansen, som overrakte lagets gule sydvest, årets årbok og årboka for 2004, med to av talene fra avdukinga av jødemoumentet i Kr.sund – der den ene taleren, Sonja Borøchstein Bjørbak, også var tilstede på møtet.

Tor Larsen
Referent.

 

 

Det var en fantastisk dag med Erik W. KORITZINSKY. I 1942-43 bodde familien på Flatsetsund der Sefland nå bor. Var på følelsesladet besøk hos Solvor og Per. Av Sverre Jansen

Solveig Sefland, Erik Koritzinsky og Per Sefland.

Erik W. Koritzinsky signerer bøker.

 

http://opam.no/polen/no/1800-tallet/koritzinsky

 

 

 

 

%d bloggere liker dette: