PODKAST

Hør på Historier fra Nordmøre – et podkastprogram med lokale historier fra Nordmøre. Sammen med Nordmøre Historielag presenterer KSU 24/7 lokalhistoriske tema med gjester i studio.

Gjenreisningsbyen Kristiansund.

I Historier fra Nordmøre denne gang handler det om gjenreisningsbyen Kristiansund og tiden fra bombingen i 1940 til Kirkelandet kirke var på plass i 1964. Det er Petter Ingeberg som forteller i en samtale med Sverre Reinert Jansen fra Nordmøre Historielag.

Podkasten «Historier fra Nordmøre» er laget i samarbeid mellom Nordmøre Historielag  og KSU 24,7 og kan høres onsdager kl. 09.00  og 21.00 på KSU 24/7 på DAB, FM 104,5/107,2/104,1/104,4/105,5, internettradio ksu247.no eller i Radioplayer-appen! 

Hør podkasten her:

Nordmørsk fuglehistorie.

Nordmøre Historielag har en vid forståelse av historie. Denne gangen handlet det om fugleliv på Nordmøre. Det var Bjørn Elgsaas som fortalte i en samtale med Sverre Reinert Jansen fra Nordmøre Historielag.

Programmet er et samarbeid mellom Nordmøre Historielag og KSU 24/7 og ble sendt onsdag 3. november 2021.

Hør programmet her:

Bryggebyen Kristiansund

Kristiansund var den byen, etter Bergen og Trondheim, som var mest kjent for sine brygger. I “Historier fra Nordmøre” onsdag 13. oktober fikk du høre historier fra nyslått æresmedlem i Nordmøre Historielag, Tor Larsen. Han sitter i Kristiansund kommunes bryggekomité og kan historien om de fleste av bryggene i byen. Sammen med leder i Historielaget, Sverre Reinert Jansen, forteller de historien om bryggebyen Kristiansund.

Podkasten “Historier fra Nordmøre” er et samarbeid mellom KSU 24/7 og Nordmøre Historielag og kan høres her:

Jødenes historie og Atelier Benkow

Helene Borøchstein Bjørbak var gjest i podkasten “Historier fra Nordmøre” onsdag 22. september. Kristiansund var det tredje største «jødiske miljøet» i Norge, etter Oslo og Trondheim i mellomkrigstiden. Familien Borøchstein Bjørbak er i dag den eneste med jødisk tilknytning i Kristiansund, og Helene vil fortelle om jødenes historie i Kristiansund fra de første som flyktet hit fra Tsar-Russland, og ikke minst historien om de 18 som ble deportert til Auschwitz og drept under 2. verdenskrig, kun fordi de var jøder. Vi får også høre om fotoutstillingen «Atelier Benkow – Tre generasjoner jødiske fotografer»: Ivan Isak Benkow, far til tidligere stortingspresident Jo Benkow, var en av de første jødene som slo seg ned i Kristiansund og hadde fotoforretning. Lørdag 18. september åpnet vandreutstillingen i Nordmøre museums lokaler i Storgata. Podkasten «Historier fra Nordmøre» er laget i samarbeid mellom KSU 24/7 og Nordmøre Historielag og kan høres på denne siden, på KSU 24/7 på DAB, FM 104,5/107,2/104,1/104,4/105,5, internettradio ksu247.no eller i Radioplayer-appen!

GRIP og båtrutene ut til fiskeværet!

Ole Jørgen Wirum har drevet rutebåt ut til Grip, og han var gjest i podkasten “Historier fra Nordmøre” som ble sendt på KSU 24/7 onsdag 15. september klokken 9:00 med reprise klokken 21:00 samme kveld. Vi får høre om Grips historie som fiskevær og hvordan en jomfru fra Nederland bidro til at stavkirken fikk en så vakker altertavle, før Ole Jørgen Wirum gir oss Griprutas historie. Sverre Reinert Jansen fra Nordmøre Historielag fører samtalen. Podkasten «Historier fra Nordmøre» er laget i samarbeid mellom KSU 24/7 og Nordmøre Historielag og kan høres på denne siden, eller på KSU 24/7 på DAB, FM 104,5/107,2/104,1/104,4/105,5, internettradio ksu247.no eller i Radioplayer-appen!

Historien om nordmørsk kraft til Kristiansund

Edvin Bakken var gjest i podkasten “Historier fra Nordmøre” som ble sendt på KSU 24/7 onsdag 8. september klokken 9:00 med reprise klokken 21:00 samme kveld.

Her får du høre mer om de første kraftverkene som skaffet strøm til Kristiansund. Edvin Bakken har gått alle trappetrinnene opp til Reinsetdammen og forteller historien om den flotte og første stasjonen på Skar, kraftstasjonen i Ålvundfossen og Reinset kraftverk litt lenger opp i elva. Sverre Reinert Jansen fra Nordmøre historielag fører samtalen.

Podkasten “Historier fra Nordmøre” er et samarbeid mellom KSU 24/7 og Nordmøre Historielag og kan høres på KSU 24/7 på DAB, FM 104,5/107,2/104,1/104,4/105,5, internettradio www.ksu247.no eller i Radioplayer-appen!

Gjemnes midt i mellom

Ole Eimund Øverland var gjest i podkasten “Historier fra Nordmøre” som ble sendt på KSU 24/7 onsdag 1. september 2021 klokken 9:00 med reprise samme kveld klokken 21:00.

Regiontilhørighet, kommunereformer, sykehusstrid, KRIFAST, ilandføring av gass på Aukra og meierikamp er noen av mange interessante og lærerike tema som blir tatt opp og belyst i denne samtalen med Sverre Reinert Jansen fra Nordmøre historielag.

Ole Eimund Øverland har fått Kongens fortjenestemedalje, og har vært aktiv kommune- og fylkespolitiker i nærmere femti år. For ham har det vært en udelt glede å få være med på bidra til ei best mulig utvikling, i Gjemnes kommune, Nordmøre og hele Møre og Romsdal fylke.

Podkasten “Historier fra Nordmøre” er laget i samarbeid med Nordmøre Historielag og kan høres her:

Nordmørskunstneren Daniel Hagerup

I dagens “Historier fra Nordmøre” kan du bli bedre kjent med en stor nordmørskunstner. Daniel Hagerup fra Smøla var kjent som treskjærer, møbeldesigner, steinhugger og skulptør. Men han var også billedhugger, og møbelutsmykker. Og han har bidratt med en rekke utsmykkingsoppdrag blant annet i Nordlandet kirke, Brattvær kirke og Sykkylven kirke. De som har vært i Nordlandskirken husker benkene der og utskjæringene rundt altertavlen. Han har også gjort mye arbeid ved Stiftsgården i Trondheim og lagd skulpturer blant annet av Martin Tranmæl og Einar Tambarskjelve med flere.

Kristian Fostervold er oppvokst i Kristiansund og i forrige episode kunne vi høre historier om oppveksten i Clausenengen, nær Idrettsplassen, Tempohuset og aldershjemmet. Denne gang forteller han sammen med Sverre Reinert Jansen historien om Daniel Hagerup.

Historier fra Nordmøre hører du på KSU 24/7 onsdager klokken 9:00 med reprise samme kveld klokken 21:00.

 Hør en podkast av sendingen under:

Oppvekst i Clausenenga i Kristiansund

Nytt program i vår historiepodkast som handler om oppveksten i Clausenenga og området rundt Idrettsplassen i Kristiansund. Kristian Fostervold forteller om sin oppvekst i området sammen med Sverre Reinert Jansen som også har trådt sine barnesko i nærområdet fra 1950-tallet og fremover.

Programmet ble sendt på KSU 24/7 onsdag 9. juni 2021. Hør podkasten her:

Historiske perler fra Nordmøre

Nytt program i vår historiepodkast hvor Sverre Reinert Jansen trekker frem historiske perler som Fosnakulturen, slaget på Solskjeløya, Edøystjerna, Kulisteinen og vikingeskipsgraver rundt om på Nordmøre. I tillegg forteller Gjøran Storsæther om slaget fra 955 og spelet på Rastarkalv på Frei.

Programmet var på lufta på KSU 24/7 onsdag 2. juni klokken 9:00 med reprise samme kveld klokken 21:00.

Hør podkasten her:

Slaktere og bakere

Nytt program i vår historiepodkast: Denne gang forteller Andreas Sandvik om slakterne og bakerne på Nordmøre. Sandvik har tidligere levert en murstein av ei bok om slakterne, og nå står bakerne for tur. Sverre Reinert Janssen er programleder fra Nordmøre Historielag og Charles Williamsen er produsent.

Programmet ble sent på KSU 24/7 onsdag 26. mai klokken 9:00 med reprise samme kveld klokken 21:00.

Nå kan du høre en podkast av programmet her:

Slaktere og bakere:

Skatter i arkivet

Nytt program i vår historiepodkast: Denne gang forteller Johan B. Siira om Nordmøre Historielags arkiv. Her er det arkiv og samlinger som går tilbake til historielagets stiftelse i 1920. Mange historiske skatter er å finne her med alt fra årbøker, bygdebøker, aviser, foto og mye mer fra private samlinger som er levert inn fra lags- og foreningsarbeid, politisk aktivitet og ikke minst fra 2. verdenskrig. Krigsarkivet har mange deler med alt fra krigshandlinger, motstandsbevegelse, utefront og handelsflåte, spionasje og hverdagsliv med mer. Sverre Reinert Jansen er programleder fra historielagets side og Charles Williamsen er produsent.

Hør programmet her:

Gomalandet i Kristiansund

Nytt program i vår historiepodkast: Denne gang er temaet Gomalandet i Kristiansund. Her ble blant annet Kristiansunds eldste levninger funnet. Bydelen med tilnavnet “God-mat-landet” var kjent for mange gårdsbruk og ble først tettere befolket etter andre verdenskrig. Fortellere denne gang er Ove Bjerkan og Sverre Reinert Jansen fra historielaget. Charles Williamsen er medprogramleder.

Programmet gikk på KSU 24/7 onsdag 12. mai klokken 9:00 med reprise samme kveld klokken 21:00. Hør podkasten nedenfor:

Nordlandet – fra Grunden til Omsa

Nordmøre historielag, i samarbeid med KSU 24/7, har laget programmet Nordlandet – Fra Grunden til Omsa. Fortellere er Tor Larsen og Sverre Reinert Jansen fra historielaget. Charles Williamsen er produsent.

Programmet gikk på KSU 24/7 onsdag 5. mai klokken 09.00 med reprise samme kveld klokken 21.00. Hør podkasten nedenfor:

Da krigen kom til Kristiansund

Den 28. april 1940 ble Kristiansund bombet av tyske fly, og store deler av byen ble totalskadd.

Nordmøre historielag, i samarbeid med KSU 24/7, har laget programmet Da krigen kom til Kristiansund. Fortellere er Sverre Reinert Jansen og Petter Ingeberg fra historielaget. Charles Williamsen er produsent.

Programmet gikk på KSU 24/7 onsdag 28. april klokken 09.00 med reprise samme kveld klokken 21.00. Hør podkasten nedenfor:

Se vårt dokumentarkiv

For å melde deg inn, klikk

Se vårt krigsarkiv

Tidens krav

Register 1921 - 1940 Årbøker