Program høsten 2023 

Mandag 28. august  BJARNE KREKVIK– Tangaroaekspedisjonen

Tangaroaekspedisjonen var en seilas i Thor Heyerdahls kjølvann, fra Lima i Peru til Polynesia på andre siden av Stille-havet. De lagde en kopi av Kon-Tiki og seilte den i 90 dager fram til Raiatea nord for Tahiti. Bjarne var kaptein på turen og er fra Eide.

Mandag 18. september  SVEIN SÆTER – Hans Hyldbakk

Svein Sæter forteller om Hans Hyldbakk. Hans liv og virke. Det er 125 år side Hans Hyldbakk ble født i Surnadal. Han var den første som fikk Kuliprisen og er æresmedlem i Nordmøre Historielag. Svein er en hyldbakkhistoriker av format.

Mandag 2. oktober  ODD WILLIAMSEN – Nicolay Heinrich Knudtzon lll

Odd Williamsen forteller oss hvem Nicolay Heinrich Knudtzon lll (1816-1895) var. Det er ikke mange som kjenner han så godt som Odd. Han har skrevet bok om Knudtzon og hans betydning for byen og distriktet vårt. Mange har vært på landstedet hans på Frei og sett han i helfigur. Dette blir en kveld for den store fortellingen.

Mandag 6. november  Kirsti Guvsám – Samenes historie, om fornorskning og miljøkamp

Kirsti Guvsám vil fortelle om samenes historie, om fornorskning og miljøkamp. Samenes kamp er kommet mye nærmere oss alle, ikke minst gjennom demonstrasjoner ved regjeringsbygget og kamp om vindmøller på Fosen. Men også Sannhets og forsoningskommisjonen som nå har lagt fram sin innstilling. Det er flere samer på Nordmøre enn vi vet om, og Kirsti er en av dem. Hun har hatt plass i Sametinget.

Mandag 11. desember  PETTER INGEBERG – Da andre verdenskrig kom til Nordmøre

Petter ingeberg foredrar en spennende historie om da andre verdenskrig kom til Nordmøre. Vi får høre om kampenepå Dombås der norske styrker nedkjempet tyske eiltestyrker. 135 tyske fallskjermjegere ble tatt til fange og sendt til Kristiansund og videre til fangeleiren «Varde» på Averøya. Vi får også høre om Christian Johnsen som var sjef for fangeleiren og sjef over hele Averøya. Christian Johnsen var en smarting og han gjorde flere taktiske grep.

Merk at møtested kunngjøres ved innkallingen til hvert møte da

Bystyresalen er under oppussing og vi vet ikke når arbeidet blir ferdig.

Møtene begynner kl. 19.00 og er åpne for alle.