Høstprogram 2022

Mandag 5. september: Kåre Folde– Flyulykken i Aure i 1956

Det var to jagerfly som kolliderte over Ertvågøya i 1956. Dette skjedde i luftrommet over Foldfjorden om ettermiddagen mandag 10. januar. Fenrik Arnfinn Skjøstad mistet livet, mens kaptein Magne T. Sørensen skjøt seg ut fra flyet og berget livet. Det var mange slike ulykker i Luftforsvaret i 1950–1960- årene. Kåre Folde har studert ulykken og var initiativtaker til reisning av minnesteinen over fenrik Arnfinn Skjøstad på Ertvågøya i 1996. Han viser bilder fra stedet og forteller om hva som faktisk skjedde.

Mandag 26. september: John Harry Kvalshaug, Kystkvinnene – limet i samfunnet

Dette kåseriet handler om kystkvinnene. Om de sosiale kårene fra 1800-tallet og utover. John Harry bruker 3–4 større ulykker gjennom et hundreårsperspektiv og følgene for livet i kystsamfunnene. Han følger blant annet en dame som mistet 3 menn, men som nektet å gå på «fattigkassen». Kommer også inn på minnesmerkene etter disse. «Klippfiskkjærringa» står på Piren, men hennes historie er bare en del av fiskerkvinnenes store innsats.

Mandag 10. oktober: Tor Larsen, Om gårdsbruk og husmannsplasser i Gløsvågen, og om livet der i gamle dager.

Mandag 24. oktober: Helge Husby, Slaget ved Gratangen

Helge har nylig gitt ut en bok om slaget ved Gratangen der mange nordmøringer var involvert. For en del år tilbake var han i Historielaget og fortalte litt om slaget. Nå blir det en fyldigere presentasjon. Her var det mange nordmøringer med i et ulendt terreng og med fiender på alle sider. Mange liv gikk tapt. Få kan mer om dette en Helge Husby.

Mandag 7. november: Leif Bjerkan, «Nordmøre i gamle kart og trykk»

Leif har i mange år samlet gamle kart og trykk over Norge og Nordmøre. Det er ikke for ingenting at det nye kulturhuset har fått navnet «Normoria», hentet fra Olaus Magnus «Carta Marina» fra 1539. Betegnelsen Nordmøre brukes i en rekke gamle kart, men skrivemåten varierer avhengig av språk som brukes. Leif vil vise plasseringen av Nordmøre i forskjellige gamle kart. Han vil også vise eksempler på prosjekter og trykk fra 1800- tallet med motiver fra Nordmøre.

Mandag 28. november: Petter Ingeberg – Arna Guttelvik

Denne gangen skal Petter fortelle om Arna Guttelvik, som var en meget populær og avholdt lærer i over 30 år. Hun var en foregangskvinne blant annet i arbeidet med moderne barneoppdragelse, bedre undervisningsformer, samarbeid hjem-skole og kvinnepolitikk. Arna hadde også internasjonale forbindelser. Hun var blant annet gjest i FN og ble vist oppmerksomhet fra generalsekretær U-Thant til stående applaus fra generalforsamlingen. Petter er en av våre beste foredragsholdere og legger fram stoffet på en engasjerende måte.