Etter foredraget ville mange prate med Godal. Her i prat med Jonny Lyngstad fra Eide (t.v.) og Alf Jensen fra Smøla.
Foto: Vidar Hoem


Jon B. Godal trakk nærmest fullt hus på Nordmøre historielags siste åpne møte før ferien – 9. mai i Håndverkeren. Foruten folk fra byen, kunne en observere folk fra Smøla, Straumsnes, Gjemnes, Eide , Averøya – ja til og med fra Drøbak! Så det var tydelig at foredragsholderen og emnet fanget interesse.

Jon B. Godal besitter en utrolig fagkunnskap. Sammen med en god og rolig framføring – samt god forklarende tekst og bilder – klarte han å gi oss et godt innblikk om geitbåten, naust og sjøhus ved kysten vår. Det er ikke til å unngå at dette temaet har en masse ord og begrep, som mange av oss ikke kjenner til. Men ikke minst den gode teksten på bildene ga oss en god innblikk i temaet og alle nye ordene som Godal presenterte for tilhørerne.
Jon B. Godal starta med å fortelle om geitbåten, som er den båten vi kan kalle ”nordmørsbåten”. og ga oss minst 10 namn på ulike størrelser og typer geitbåter. Mange reagerte på at færingen egentlig var en geitbåt, det var ukjent for de fleste. Geitbåten er for øvrig den eldste båttypen i landet, som virkelig er dokumentert gjennom fysiske funn tilbake til 1500 – tallet. Godal fortalte at en trebåt skulle ligge                mest mulig inne i naustet, når den ikke var i bruk, sommer som vinter. Og naustet skulle ha ei stø, der en lett kunne dra inn båtene.
Han kom også inn på bevaring av eldre sjøhus, som vi fortsatt har noen igjen av på Nordmøre. Men det er først i vår tid at slike ”alminnelige hus” er kommet inn under fredningsbestemmelsene – tidligere var det bare ”praktbygg” som kom inn under disse bestemmelsene.
Både underveis i foredraget og etterpå svarte Godal på mange spørsmål – det var en vitebegjerlig ”gjeng” som var tilhørere.
Etter en god og lang applaus – og fine mairoser og takk fra lederen i Nordmøre historielag, Sverre Jansen, tok vi pause med mat og kaffe. De som ikke hadde fått spurt nok, tok kontakt med Godal, som ikke fikk mye tid på kaffen og maten!

Etter pausa og utlodning, orienterte Sverre Jansen om haustprogramment og til og med litt om neste års planer for vårprogrammet.logo_0007
Siste post på møtet var presentasjon av ei eldre årbok, som sekretær i historielaget, Tor Larsen tok seg av. Han hadde valgt ut årbok for 1985 – der en av årbokas daværende redaktører – museumsbestyrer Karl Ragnar Gjertsen, hadde skrevet en svært informativ artikkel om Mellemverftet under tittelen Et ”Balaklava” i Kristiansund. Den handlet både om verftet som museumsverksted, om Vågenområdet med de andre verftene og industri og en inngående beskrivelse av Mellemverftets bygninger og utstyr.
Men boka hadde også flere kortere artikler fra distriktet, med bl.a. Arne Danielsen’s presentasjon av væreier Anders Sundbech på Veiholmen og han tok også fram Birgith Grimsmo’a artikkel om ”Stjerneguttene i Kr.sund”.

Boka kan kjøpes til 75 kr av Nordmøre Historielag.

Etter denne presentasjonen kunne lederen i Nordmøre historielag takke for frammøtet og ønska alle velkommen tilbake til hausten.

Tor Larsen
referent

%d