Nå er Årboka 2016 ferdig trykket. Den har mange spennende artikler fra Nordmøre. Send en melding til Mail: post@nordmorehistorielag.no om du ønsker å kjøpe boka. Kr 300 pluss porto.
Fra TK 25.10
Fargerikt fra historielaget
Den er større, har god miks og er tidlig ute. Men først og fremst: Den er i farger!
Av Eilif Odde
Årbok
I 2106 er det kanskje ikke så oppsiktsvekkende at en bok kommer ut i farger. Men for Nordmøre Historielag er det en milepæl.
Muligens er det for å beholde et historisk preg at man tidligere har valgt å holde fast på sort/hvitt. Kanskje har det også hatt noe med kostnader å gjøre. Uansett: 2016- utgaven er altså mer fargerik enn noen gang.
Mange skribenter
Nordmøre Historielag har skaffet seg mange dyktige bidragsytere til årets Årbok. Ikke har det vært vanskelig å få med seg skribentene heller – det er faktisk kommet så mange bidrag at det ligger mye interessant og venter allerede til neste år.
– Vi synes det er et poeng å få nordmøringene til å skrive og forske. Det sitter folk med mye interessant stoff som ikke blir utgitt, sier leder i historielaget, Sverre Jansen.
Spennvidden i årboka skal man heller ikke klage over. Det handler om økonomi og næringsliv i Aslak Kristiansens «Fra tømmer og tjære til sild og klippfisk», når Anton Monge skriver om grunnlaget for oljefesten i Kristiansund og når Kitty Eide dveler rundt «Når Draugen kom» – mens fokus er et helt annet når Ola Bræin skriver om Hans Kristiansen, Petter Ingeberg tar for seg firelandsmarsjen Astrid Mollan ser nærmere på haugianeren på gården i Brunsvika.
Det er også artikler om to markante og oppegående 90-åringer: Hedwig Wist og Johan Tømmervåg.
Øyvind Weraas er i ferd med å skrive bok rundt den pedagogiske oppgraderingen som måtte til for å berge den tekniske fagskolen i Kristiansund. Weraas, som var rektor ved skolen, gir en smakebit i Historielagets årbok.
Deler oppgaver
I sitt forord til årboka skriver historielagets leder Sverre Jansen om forbindelsen mellom historielag og museum og museum/bibliotek. Historielaget har i alle år arbeidet tett opp mot museet, men her har det skjedd en endring. Og kanskje er det utviklingen av et moderne museum som har forandret denne forbindelsen – og dermed skapt behovet for et annet historielagsarbeid, skriver Jansen.
– Museene får ta arbeidet med magasin, store boksamlinger og samling av gjenstander. Vi bør fokusere på det viktigste – å aktualisere historien. Gjøre den nær og aktuell for stadig nye mennesker, skriver Jansen.
Historielaget har 320 medlemmer, som alle får boka tilsendt. Boka er også til salgs hos bokhandlere. Det er verdt å merke seg at utsalgsprisen på kroner 300 er den samme som et medlemskap i historielaget koster …