Massevis av godt voksne «clausenengere» dominerte en fullsatt sal i Håndtverkeren 29. oktober 2018. Kristian Fostervold, som flytta til Molde og blei lærer der, inviterte til mimrekveld om oppveksten på Clausenenga på det åpne møtet til Nordmøre Historielag. Det var tydelig at mange ville høre om – og gjenkjenne – sitt oppvekstområde på 1950 og 1960 – tallet.

Fostervold var sønn til læreren Knut Fostervold og sjukepleieren Anna Fostervold, som var typiske «bona», som ungene her i byen kalte alle som ikke var fra byen og ikke snakka bymål. Men familien fant seg godt tilrette i Clausenenga og faren fikk stor interesse for fotball og særlig CFK , som han blei en ivrig tilhenger av.

Fostervold var opptatt av at forholda for barna var heilt ulik slik den er i dag. Han var utrolig glad for å få vokse opp som liten gutt og oppleve at de nærmest kunne gjøre som de ville. Den gang satt ikke barna mye inne, men var ute så mye de kunne, der de organiserte all virksomhet sjøl i motsetning til situasjonen i dag. Fra å leike «cowboy og indianer» opp i Fløya, til fotballkamper dels på «Idrett» eller på småløkker i nabolaget og leikeaktiviteter rundt husene. Han poengterte at denne organiseringa var svært viktig for barnas seinere utvikling.

Foredragsholderen kunne kunsten å formidle og hadde tilhørerne «i sin hule hånd». Det var tydelig at svært mange kjente seg igjen i alle episodene som Fostervold øste opp fra sine mange artige opplevelser, og latteren satt løst! Han hadde mange kjente i salen og disse satte han i samband med spesielle opplevelser – noe folk likte. «Klinkis» var en av hans store interesser og han kunne fortelle at han vant penger på dette spillet, nok til at han hadde penger til ukentlig kino og mere til. 

En hadde inntrykk av at de som var tilstede var godt fornøyd med å gjenoppleve sin barndom – og ungdom. Sjelden har applausen vart lenger enn da Kristian Fostervold avslutta sitt «foredrag».

Etter pausa med kaffe, mat og prat, var det noen spørsmål og kommentarer fra forsamlinga. Lederen i Nordmøre Historielag, Sverre Jansen, kunne takke for et sprudlende foredrag og overrakte historielagets gule sydvest og en fin blomsterbukett til Fostervold. Han avslutta møtet med å minne om neste møte 12. november, da Rolf Øidvin kommer og forteller om Harald Hårfagre og Bremsnes.

Tor Larsen
sekretær

%d bloggere liker dette: