Foto: Terje Holm

 

 

 

Mandag 2. desember hadde Nordmøre Historielag besøk av Laila Skaret fra Smøla. Etter at leder Sverre Jansen hadde ønska rundt 45 tilhørere velkommen  til bystyresalen og informert om vårprogrammet, ga han ordet til kulturformidleren fra Smøla. Hun hadde tekniske problem med datamaskina. Men underveis i sitt entusiastiske  foredrag, kom også bildene fram. At Laila Skaret er en dyktig formidler visste vi, og  hun hadde også mye av eventyrfortelleren i seg. Ikke alt hun fortalte hadde hun faglig dekning for, men vi koste oss!

Edøy og Kuli er to kjente øyer og de fleste tenker nok historisk på de 2 øyene. Vi fikk høre en del av «vår barnelærdom», men hun hadde også mye nyere kunnskap  å fortelle om. Det var spennende å høre om de nyere funnene og utgravingene av Edøyskipet og Edøystjerna – den trearma stjerneforma  i området mellom Gurisenteret og kirka, som hun viste oss på skjermen.

Hun forklarte at det også var spennende for henne og folk på Smøla å være vitne tit det som kom fram på geo-radaren og sjølve utgravingene. Og det er meir nede i jorda, som de håper å få midler til – til å grave ut!

Hun klarte også å sette sammen kunnskapen hun har om Solskjeløya med det som er kjent fra de to øyene på Smøla og kunne legge fram gode tanker om at dette området måtte ha vært et maktsentrum rundt vikingtida.

Dette burde de to kommunene utnytte. Sjøl om hun ikke hadde ryggdekning for alt hun sa – og meinte, burde det kunne gjennomføres et historisk senter på Edøya. I denne sammenheng kom hun med flere påstander – men viste også til kjente historier fra Snorre og andre kilder, spesielt knytta opp mot Solskjeløya. .Alt det som skjedde var ikke tilfeldigheter.  Her holdt mektige menn til, meinte Skaret.

Hun kalte Kulisteinen for «Norges dåpsattest».  Gjør den til en kjendis, sa hun. Med Edøystjerna, Kulisteinen og kirka som utgangspunkt og med flere framtidige utgravinger, kan dette området sammen med all kjent og ukjent  vikinghistorie bli et stort historisk senter! Rundt om i området ligger det massevis av gravrøyser – ja, til og med en kvit «fallosstein», som har noe med sola å gjøre.

I spørsmålsrunden fikk hun både spørsmål og kommentarer. Per Halse, som hadde vært eier av Edøygarden, meinte en burde grave meir i jorda. Da ville en finne flere svar på hva som skjuler seg her ute. Han var forøvrig  ganske sikker på at under dagens kirke hadde det vært et gudehov! Laila Skaret avslutta samtalen etterpå med å fortelle om formidlinga som gies skolelever/ konfirmanter – og som ved hjelp av moderne teknologi , men også med enkle hjelpemiddel – kan overføres til større grupper folk – og tenkte på  turister. Men det er snakk om økonomi for å få det til.

Dermed var et inspirerende foredrag  over. Laila Skaret fikk sin velfortjente applaus og klippfisk og Sverre Jansen ønska alle velkommen til første møte i vårsemesteret – mandag 13. januar.

 

Tor Larsen

referent

 

%d