Foto Terje Holm

Ole Kristian Gundersen samla fullt hus på Nordmøre Historielags åpne møte på mandag 2. september 2019. Denne gang kunne lederen ønske ei forsamling som for første gang besto av et stort flertall kvinner!

Bunad er jo en kulturdrakt, og Ole Kristian Gundersen er en allsidig kulturperson, så han starta med en bruremarsj fela si  – en feiende start på en flott kveld!

Gundersen ga folket i løpet av timen han hadde til disposisjon en grundig og svært interessant historisk gjennomgang av bunad og  bunadsarbeide. Han har i mange år drevet som amatør og hjulpet folk med å lage deler av bunader. I fjor tok han skrittet over i de profesjonelles rekker, og etter et par søknader  er han blitt tilsatt som bunadsarbeider hos Husfliden i Kristiansund. Han håper å ta fagbrev i løpet om noen år.

Han viste med skjermbilder og ulike bunadsplagg hvordan han arbeidet. En bunad er et vell av plagg og hvert plagg kan ha de utroligste detaljer. Dette  fikkforsamlinga se mange eksempler på, bla av hodeplagg, vesker og skinnbukser.Manga av de som var tilstede, dreiv nok med bunadsarbeide som amatører, og fikk underveis i Gundersens foredrag mange tips.

Han presenterte også folk på Nordmøre som hadde hatt stor betydning for utviklinga av Nordmørsbunaden. Inga Farstad blei spesielt nemnt for sitt arbeide med «Farstadvesten», likedan de som overtok dette arbeidet – Lisbeth og Peder Børseth. Veven som de og Inga Farstad hadde brukt, fikk han overta og i 2017 blei den flytta til Frei.

For sin egen del hadde han hatt god hjelp av Betty Ulvund på Rensvik. Nordmørsbunaden er populær og han viste til at Magasinet Bunad i 2018 presenterte denne bunaden over 25 sider. Gjennom flere år har han vært delaktig i bunadsarbeide og han var litt stolt over å ha laga linhatten til nordmørsbunad til biskopen i Hamar, Solveig Fiske.

Han fikk stor applaus for foredraget.  Det var mange som ville prate med han i pausa, så han fikk lite tid til kaffe og kake. Etter pausa fikk folk stille meirgenerelle spørsmål, som han besvarte greit på sin lune måte. Lederen av Nordmøre Historielag takka for den flotte presentasjonen og overrakte lagets gule sydvest og en blomsterbukett!

Han informerte forsamlinga om at neste åpne møte blei 30. september, mens Asbjørn Jordahl ville ha byvandring i Vågen 20. oktober. Ole Kristian Gundersen avrunda et trivelig møte med en frisk bruremarsj.

Tor Larsen

sekretær

 

%d