Årets siste åpne temamøte i Nordmøre historielag tok for seg historia til sundbåtferja ”Framnæs”. Lederen i historielaget, Sverre Jansen ønska både ca 35 tilhørere og de to foredragsholderne Terje Holm og Einar Sæther velkommen.
Terje Holm var den som hadde hatt ansvaret for bildene som blei vist, mens det var Einar Sæther som framførte historia om de to båtene.

Einar Sæter tok utgangspunkt i ”Wallenbergerne” i Stockholm, som ønska å finne en passende transport mellom den nye jernbanestasjonen i Stockholm og sitt flotte område i Saltsjøbaden. De fikk en idé i New York, der de hadde passasjerferjer over havna i byen.
De fikk bygd flere liknende ferjer som de tok i bruk i Stockholm

Sæter tok oss med fra New York via Stockholm til Oslo, der vår første Framnæs blei bygd ved Moss verft – deres byggenr. 1 – for transport av passasjerer mellom Framnæs brygge og Bygdø i 1908. Ferja hadde faktisk motor installert, men den blei skifta ut med dampmaskin i 1912 og hadde namnet ”FRamnæs 3”. I 1917 blei selskapet konkurs og alle båtene solgt og ”Framnæs 3” blei solgt til Kristiansund Sundbaadselskab samme år og den gikk langs kysten til Kr.sund over åpne havstrekninger, mens viste seg å være en god sjøbåt!

I Kr.sund blei den satt inn i ruta mellom Kirkelandet og Nordlandet, og var hovedbåten til sundbåtselskapet fram til 1950, da den blei avløst av den nye sundbåten ”Kvikk”, som kom fra Stord verft. ” Framnæs 3” blei nedrigget og ombygd til lekter og forliste ved Nordøyan sør for Rørvik, der den blei liggende.

Det var legesønnen Trond Myrhaug som tok initiativ til å få bygd ei ny ”Framnæs” – for den gamle ”Framnæs” klarte han aldri pi slipp på.
Han og broren kom med sin idé om å gjenskape gamle ”Framnæs” i 1993. Trond Myrhaug hadde gjennom mange år fått tak i skipsdeler fra ”Framnæs 3” og ved hjelp av Arne Langerstein skaffet fram tegninger.
I 1997 fikk han kontakt med Einar Sæther og samme begynte de å bearbeide alle opplysningene og tegningene og tilpasse disse til dagens regelverk.

13. mars 2003 blei stiftelsen ”FRamnæs” etablert og den hadde som formål å bygge ferja og overlate drift til Sundbåtselskapet.
20. juli 2007 var tegningene på skroget godkjent og allerede 13. august blei kjølen strukket på verksted i Kleivset i Halsa.
1. august 2011 fikk verkstedet kontrakt på utrustning av ferja. Den fikk innsatt den gamle dampmaskina og en ny dieselmotor for vanlig drift og den fikk propell i begge ender.

12. juni 2012 blei det undertegna driftsavtale med Sundbåtselskapet, der det bl.a. var enighet om at stiftelsen kunne bruke ferja etter nærmere avtale med Sundbåtselskapet.
Overleveringa skjedde i Kr.sund samme dag.
Ferja hadde kosta 13,5 millioner kr og Trond Myrhaug hadde bidratt med 8 av disse.

Etter foredraget med masse spennende bilder fikk Einar Sæther og Terje Holm takk fra lederen Sverre Jansen og begge fikk sin store blomsterbukett.

Dermed var det tid for pause, kaffe og kaffebrød. Under pausa blei det utlodning og mange tok kontakt med Sæther og Holm.

Etter pausa blei det anledning til spørsmål til Sæther og Holm, som mange benytta seg av..
Møtet blei avrunda med trekning og Sverre jansen takka for frammøtet og minte om julelunsjen 15. Desember.

Møtet slutt kl. 20.45.

Tor Larsen
sekretær

%d