Kuliprisvinnerne 2024, Ann Kristin Sørvik og John Harry Kvalshaug, med historielagets Sverre Jansen i midten. Foto: Terje Holm

 

Mandag 11. november kunne leder Sverre Jansen i Nordmøre Historielag ønske en full bystyresal velkommen  til årets nest siste åpne møte. Denne gang var det de to Kuliprisvinnerne i 2024 – ekteparet Ann Kristin Sørvik og John Harry Kvalshaug, som skulle holde sine «takketaler». Det var første gang et ektepar hadde fått prisen.

Det var 2 svært engasjerte vinnere, med tildels store lokalhistoriske planer  og med stor vilje til å få ting gjort, men som også deltok med de meir praktiske arbeidsoppgavene.

John Harry Kvalshaug, for de fleste kjent som tidligere ordfører og ikke minst som ferjeskipper, var først ute. «Jeg er enkel gutt fra landet», starta Kvalshaug, fra en typisk «fiskerbondefamilie».  Men han hadde nå vist at den enkle gutten hadde blitt en samfunns- og historisk  interessert person, med  et utrolig engasjement. Vi fikk høre mye om hans lokalhistoriske arbeide. Han poengterte at frivillighetsarbeide i Averøy ikke er enkeltarbeide, men avhengig av manges bidrag!

Men det var ei spesiell sak han hadde vært mye opptatt av  og det var  forliset til hurtigruta «Irma» i 1944. Dette skjedde utafor Røeggen på Averøya. Forliset var en ting. Men Kvalhaug og mange med han, reagerte tidlig på at forsvaret og myndighetene forsøkte å holde ting skjult.  Han viste til den lange kampen for å få fram sannheta om det som skjedde og at saka løste seg politisk først i 1998, da forsvarsminister Eldbjørg Løwer ga sin unnskyldning til de mange som mista livet. Arbeidet med å få satt opp et nasjonalt minnesmerke, krevde mye arbeide. Departementet ville bare gi 900.000 kr til minnesmerket – sjøl om kostnaden var på 1.5 mill kr. Kvalshaug ga fylkesmann Fostervoll ros for å gripe inn gjennom en kort samtale med daværende forsvarsminister Godal – og saka blei løst og kong Harald kunne  seinere avduke minnesmerket – til alles tilfredshet.

Han avslutta sitt innlegg med å sette fokus på at Møre og Romsdal måtte få si ferjehistorie gjennom å ta vare på ei av våre flotte ferjer.

På vegne av begge Kuliprisvinnerne, takka Ann Kristin Sørvik for at de blei tildelt prisen i år. Hun fortalte at hun var fra Hegra i 1991 og informerte om den første tida på Averøya. Hennes lokalhistoriske interesser var mangfoldige noe hun  viste gjennom sitt arbeide. Hun tok forsamlinga med på skoledlyttinga fra Bådalen  til Kvernes, arbeidet rundt kirkene i heile kommunen, men spesielt på Kvernes. Vi fikk innblikk i alt arbeide – både lang planlegging, så gjennomføring, men også en del om historia som lå bak. Hun ikke var redd for å kontakte de «høge» kvinner og menn  eller invitere dem og vise fram sine prosjekt.  Hun fortalte mye om arbeidet med «Borgstua» på Kvernes, der han hadde fått til samarbeide med museum, fylkeskommunen og kirkevesenet (bl.a. OVS – «Opplysningsvesents Fond). At stavkirka fortsatt står  – som et fyrtårn kirkehistorisk – kunne vi takke en kristiansunder for – Herlof Herlofsen – som ga penger til at den kunne bli stående og ikke revet!

Etter at Sørvik var ferdig med sitt innlegg, kom det noen spørsmål, før Sverre Jansen takka for 2 gode innlegg og overleverte begge –  som vanlig – hver sin pakke klippfisk.

Han avslutta med å minne om årets siste åpne møte – mandag 2. desember, da Laila Skaret fra Smøla vil fortelle om «Historiske fottrykk på Smøla».

 

Tor Larsen

Referent

 

%d