Bystyresalen var fullsatt, da leder i historielaget, Sverre Jansen, ønska folk og spesielt foredragsholder Espen Flaa Bolstad, vel møtt til sitt møte mandag 21. oktober. Forrige møte var temaet «Festung Kristiansund», men denne gang var temaet Sunndal 1940 – 1945. Espen Bolstad hadde gjennom de siste 10 åra samla stoff og kontakta eldre personer som levde under krigsåra. Ved hjelp av dette stoffet var han i ferd med å skrive 3 bøker om Sunndal , der første boka både er utgitt og utsolgt! Han takka forøvrig for støtte fra Jan H.Leithes Minnefond – som Nordmøre Historielag disponerer.
Bolstad hadde en masse bilder å vise fra de 5 krigsåra – rundt 1500 bilder hadde han å velge i. Bilder som ga oss et godt innblikk i situasjonen Sunndalsøra sto i de 5 krigsåra og tida etter. Krigen i 1940 i Sunndal starta 22. april, da tyske fly bomba Sunndalsøra og dreiv på til 1. mai. Da var 56 hus blei jevna med jorda og rundt 250 personer blei huslause. Ingen mista heldigvis livet. 2. mai kom tyskerne til stedet.
Tyskerne hadde et betydelig antall soldater og forlegninger rundt om i kommunen. I tillegg hadde de to betydelige fangeleirer, stort sett med folk fra Sovjet og austeuropeiske land. På det meste opp mot 500 fanger – 118 var der da freden kom og 20 blei drept under de fem åra. .Det blei satt opp barakker til soldater og krigsfanger, men det blei ikke satt opp boligbarakker til sivilbefolkningen. En del folk fikk etterhvert bo i de nye «svenskehusa», som også Sunndal fikk i gave fra Sverige og som blei satt opp på Øra 1940/41.
De tyske soldatene oppførte seg stort sett bra – etter forholda. Noen fikk god kontakte med lokalbefolkninga, som resulterte i gjensidig besøk i Tyskland og Norge etter krigen. Bolstad fortalte at også Sunndal hadde en sterk XU gruppe, der Per Hol fra Grøa var en viktig person. Vi fikk se eksempel på hvordan de sendte brev med beskjeder, som måtte behandles av spesielle væsker for å vise hva som var skrevet på baksida. Morsom var opplysningene om dama på 103 år, som fikk overlevert medalje av ordfører Restie i fjor, for sin innsats for XU under krigen! Og om ordføreren som fikk bot, for at han ikke kunne vise fram legitimasjonskortet sitt ved kontroll!
Etter foredraget overrakte leder Sverre Jansen klippfisk- som vanlig i historielaget og som takk for et interessant foredrag.. Men Jansen antyda at sida Bolstad kom fra «innlandet» med lite klippfiskkunnskap, hadde han fått tak i en treklippfisk med Knut Garshols gode bacalaooppskrift på! Den lovte Bolstad å nytte! Etter trekning avslutta Jansen møtet med å minne om neste møte 11. november, der årets Kuliprisvinnere vil komme og fortelle om sin lokalhistoriske virksomhet.
Tor Larsen
referent