Presentasjon om ei eldre årbok.
Vi har jo enormt mange årbøker å ta av – fra 1922 og fram til i dag.
Astrid Mollan valgte utgave 1983 – bl.a. fordi hennes tipoldemor var på framsida av boka.
Jeg har nok ikke så kjente forfedre, men jeg har sans for enkelte framsider og sjølsagt for innhold – som jeg synes er interessant. Jeg har aldri lest ei årbok som virkelig interesserer meg fra perm til perm, og det er vel heller ikke meininga. Men ett par artikler som interesserer meg- det vil jeg ha. Men så oppdager jeg jo flere ganger at artikler jeg først ikke trodde var interessant, likevel viste seg å være interessant likevel!
Jeg har valgt årboka fra 1985 – fra den tida at Nordmøre historielag og Nordmøre Museum ga ut felles bok. Karl Ragnar Gjertsen fra museet og Aslaug Husby Lund var redaktører – to personer som hver for seg la ned mye godt lokalhistorisk arbeide.
Boka er på 132 sider – et vanlig sidetall på denne tida.
Forsida var en praktfullt bilde av Mellemverftet – og jeg håpa derfor på å se en artikkel om dette flotte verftet. Men da jeg så gjennom innholdsfortegnelsen, fant jeg ingenting om det.
Innholdsfortegnelsen inneholdt 9 artikler fra 38 sider og ned til 4 sider. 4 artikler var typisk kristiansundsstoff, mens de andre tok for seg stoff fra Surnadal og Stangvik, Sunndal, Smøla og Aure. Stoff fra store deler av Nordmøre og allsidig stoff!
Bernt Bøe, en kulturens tusenkunstner fra Bøfjorden, presneterer Kristian Halse – folketonekunstner og kompoist- en relativ ukjent person for de fleste av oss, men som har gjort et stort arbeide med å innsamle folketoner på Nordmøre.
Reidar Lie, lærer og kulturperson i Aure har fortalt om sæterdrift i Skardalen på Skarsøya.
Her i salen er det nok en del som husker ”kapteinen” på Middelskolen – Gunnar Juel senior. En ”fryktet” mattelærer, flink faglig, men ikke med skileungdommer! Hans barnebarn Morten Hveding Juel, har skrevet en kort, men interessant artikkel om arbeidet bestefaren gjorde i krigsfangenskap i Tyskland. Han fikk i gang skoleundervisning for de norske fangene i hans leir i Schieldberg.
Erik Jenstad fra Jenstad i Sunndalen har en fornøyelig artikkel om sangteksten ”Ved skytterfesten i Sundalen søndagen 30. aug. 1885.” Han har illustrert artikkelen med en del scanna orginalkilder.
Her i Kr.sund er det fortsatt folk som har hørt om ”Stjerneguttene” og deres ”historie”. Birgith Grimsmo – kristiansundsjente og adjunkt på ”Middelskolen” har i sin artikkel i årboka gitt leserne en god innføring i dette – ”særmerkte” fenomenet ”Helligtrekongers dag” – 13. dag jul – med lange og djupe røtter i gamle Kr.sund.
Arne Årnes fra Surnadal – pensjonert adjunkt – forteller om husmannsliv i Surnadal og Dyre Halse forteller om sine livserfaringer/barndom på Nordlandet på 1870 -tallet. Dyre Halse blei sjøkaptein, men seinere kjøpmann i Tr.heim. Nordmøre Museum har i si årbok for 2016 presentert heile hans livserindringer, i årboka bare en liten del.
Det er to større artikler i årboka. Arne Danielsen har en artikkel om Anders Sundbech på Veiholmen. Han gir oss en god informasjon om Anders Sundbech og har med flere planskisser over Veiholmen på slutten av 1700 tallet. Sundbech overtok som væreier på Veiholmen etter broren Paul i 1770. Danielsen gir oss et innblikk i hvordan en væreier og relativ rik kar levde og hva skiftet etter han viste av eiendeler og eiendommer. En interessant artikkel!
Hovedartikkelen viste seg å være den noe ”rare” tittelen – ”Et ”Balaklava” i Kr.sund”, skrevet av redaktøren Karl Ragnar Gjertsen. Og her fikk jeg svar på forbildet – for denne artikkelen handler nettopp om Mellemverftet! Gjertsen gir oss først bakgrunn for at Mellemverftet blei museumsverft og kjøpt av stiftelsen ”Mellemverftet” formelt i november 1982. Så tar han for seg Vågenområdet med de andre verftene og aktiviteten ellers på 1800 –tallet. Videre tar han for seg verftets utvikling fra starten rundt 1866 og oppover til Kr.sund mek. verksted solgte det i 1982. Gjertsen tar for seg verkstedets bygninger og aktiviteter. Artikkelen har flere illustrasjoner og mange foto fra gamle dager og våre dager. Virkelig en artikkel om noe gammelt i byen, men som fortsatt delvis eksisterer. Og så godt skrevet at det er relativt lett å følge forfatteren i hans mange faglige forklaringer!
Boka kan anbefales på det sterkeste!
Pris: 75 kr.
Tor Larsen